Raita’s

Raita’s dienen altijd als verkoeling bij een hete maaltijd. Verslik je echter niet: doordat er altijd iets pittigs in de raita verwerkt is, heeft deze wel een nasmaakje. De basis van elke raita is yoghurt, en ze wordt koel geserveerd.


Piston Raita. Zoete raita van pistachenootjes
Aloe Raita. Aardappel-yoghurtmengsel
Komkommer Raita
Radijs Raita


Piston Raita

Zoete raita van pistachenootjes
3 personen

  • 1 k yoghurt
  • 1 handvol gepelde pistachenootjes
  • 4 bolletjes gember
  • 1 el siroop van de gember
  • 1 s zout
  • saffraan

Hak de pistachenootjes in kleine stukjes; snij de gember zo klein mogelijk. Roer de stukjes samen met het zout door de yoghurt en strooi de saffraandraadjes er overheen.

De raita smaakt het beste wanneer je haar een nacht laat staan op het balkon of een andere koele plaats.

Bovendien versterkt een dergelijke actie het visuele effect van de raita doordat de saffraan dan leuke gele spoortjes achterlaat in de yoghurt.


Aloe Raita

Aardappel-yoghurtmengsel
3 personen

  • 1 aardappel
  • 1 tl djinten
  • ½ tl cayennepeper
  • 1 k yoghurt
  • zout
  • mintblaadjes als versiering

Kook de aardappel tot z/hij gaar is en snij har/em dan in kleine stukjes. Meng de aardappel door de yoghurt en strooi djinten, cayenne en mint erover. Klaar.


Komkommer Raita

3 personen

  • 1 k yoghurt
  • ¼ tl mosterdzaad
  • 1 tl zout
  • ½ komkommer
  • 1 s cayennepeper
  • 1 tl ketoembar

Snij de komkommer in plakjes of in blokjes. Doe de yoghurt in een kom en roer daar mosterdzaad, zout en de komkommer doorheen.

Strooi de cayennepeper en de ketoembar er overheen en laat de raita nog een poosje staan om de smaak te laten homogeniseren. Klaar.


Radijs Raita

3 personen

  • 1 k yoghurt
  • 1 k radijs
  • 2 tl zout
  • ½ tl djinten
  • 1 s cayennepeper

Rasp de radijs in een kom, doe er wat zout bij en knijp het overtollige vocht eruit.

Doe de yoghurt in een andere kom en voeg eerst de radijs, en dan de djinten toe. Roer goed door en strooi er cayennepeper overheen. Klaar.