Rijstgerechten

Bij een Indiase maaltijd is het bijna verplicht om rijst te serveren. Ik laat hier de normale manier van rijst klaarmaken maar achterwege, die staat op elke rijstverpakking. Alleen enkele bijzondere rijstgerechten komen aan de orde.


Khopra Bhat. Kokosrijst, uitstekend te combineren met een pittige curry.
Biryani. Rijst-groentenschotel uit de oven. Heet!
Vadhar Bhat. Gebakken rijst met groenten.
Nimbu Bhat. Gebakken rijst met groenten en citroen.


Khopra Bhat

Kokosrijst, uitstekend te combineren met een pittige curry.
3 personen

  • 2 k rijst (bij voorkeur Basmati rijst)
  • 250 g gemalen kokos
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 kruidnagels
  • 2 uien
  • 2 el ghi of olie
  • zout
  • 3½ k water
  • 1 handvol rozijnen

Snij de uien fijn. Verhit de ghi in een lage pan en bak je de uien een minuutje, waarna je de kaneelstokjes en de kruidnagels toevoegt. Dit bak je al roerend nog een minuutje.

Voeg dan de rijst toe en rooster deze even mee. Giet daarna het water er overheen, gevolgd door wat zout. Laat de rijst zo een minuut of tien koken.

Leg dan de kokos op de rijst als ware het boerenkool en aardappels. Laat de pan zo nog een tijdje doorstomen. Wanneer de rijst gaar is, en de kokos vochtig is de Khopra Bhat klaar. Je kunt haar zonder te roeren serveren, gegarneerd met wat kaneelpoeder en rozijnen. Wel goed diep scheppen als je opschept natuurlijk!


Biryani

Rijst-groentenschotel uit de oven, met een wel heel duidelijke mint- en kruidensmaak. Heet!
3 personen

Voor de rijst:

  • 2½ k witte, langkorrelige
  • rijst (bij voorkeur Basmati)
  • 2 middelgrote uien
  • ½ el ghi of olie

Voor de yoghurt:

  • 2 k yoghurt
  • 6 tomaten
  • 1½ el garam masala
  • 1 kaneelstokje
  • 2 kruidnagels
  • 1 tl kurkuma
  • 2 tl ketoembar
  • 1 pili
  • 1 bosje verse koriander
  • 1 bosje verse mint
  • 2 cm gemberwortel
  • 5 groene pepers
  • 5 teentjes knoflook

Groenten:

  • 2½ k gesneden gemengde groenten
  • 1 laurierblad
  • ½ tl venkelzaad
  • ½ tl steranijs (sterrenmix thee!)
  • ghi of olie

Snij de tomaten, uien, knoflook, pepertjes en gember in stukjes en hak de koriander en de mint fijn.

Meng en stamp de knoflook, 4 pepertjes en de gember, en week ze in de yoghurt, samen met de hele rij andere yoghurtingrediënten. Je kunt ze het beste een uur of 2, 3 laten staan, zodat de smaak goed in de yoghurt trekt.

Bak de helft van de uien in een beetje ghi totdat ze doorlichtig worden. Voeg de rijst toe, en roer om de rijst te voorzien van een laagje vet. Bak nog even door tot alles een beetje bruin wordt. Voeg vervolgens water toe en kook tot de rijst BIJNA gaar is (15 minuten). Haal dan de pan van het vuur.

Snij de groenten in kleine stukjes. Verwarm een scheut ghi en doe er de laurier, venkelzaad en steranijs in. Bak de rest van de uien en de groenten in dit theekruidenboterje. Stoom d.m.v. een beetje water tot de groenten bijna gaar zijn.

Voeg het yoghurtmengsel toe en kook het met een beetje zout in tot de inhoud van de pan gedroogd is zodat je het met een lepel kunt opscheppen.

Doe alle hierboven gemaakte halffabrikaten in een ovenschaal, afwisselend laagjes van de rijst en van de yoghurt. Zet de schaal een half uur in de oven, qua 200 graden Celsius. Dan kan de Biryani geserveerd worden.


Vadhar Bhat

Gebakken rijst met groenten.
3 personen

  • 3 k gekookte rijst
  • 1 vers pepertje of paprika
  • 1 ui
  • 2 cm verse gemberwortel
  • 1 el olie
  • 2 tl djinten
  • 2 tl kurkuma
  • 2-3 el water
  • 1 el citroensap
  • zout

Snij de ui, gember en het pepertje in kleine stukjes. Verhit de olie in een grote pan, liefst een braadpan, op matig vuur en doe er de peper, ui, gember en djinten in. Wanneer de ui bruin geworden is, voeg je de rijst en de kurkuma toe. Blijf de boel gedurende 5 minuten omscheppen, terwijl je af en toe wat water toevoegt. Als de rijst niet meer aan elkaar kleeft, voeg je het zout toe, en laat je de pan nog 5 minuten op een laag vlammetje staan.

Voeg dan het citroensap toe, roer even om, en serveer de Vadhar Bhat.


Nimbu Bhat

Gebakken rijst met groenten en citroen.
3 personen

  • 2 k rijst
  • 1 citroen
  • 1 k gemengde groenten
  • 1 handvol rozijnen
  • 1 handvol cashewnoten
  • 1 el urad dal
  • 1 el chana dal
  • 1 tl mosterdzaad
  • 2 el olie
  • 1 s kurkuma

Kook de rijst, samen met de urad dal en de chana dal. Verhit de olie en bak daarin de mosterdzaden en de kurkuma. Voeg de groenten toe en roerbak deze gedurende 5 minuten op een matig vuur. Roer dan de rozijnen en cashewnoten door de groentenprut. Meng de pan met groenten door de pan met rijst. Als alles goed gemengd is, pers je de citroen en verspreid je het sap over de paninhoud.