Curries

De groente is in Indiase maaltijden erg belangrijk. Moet ook wel, want als je alleen plantjes eet, is de bereiding van groenten de voornaamste bron van afwisseling in een maaltijd. Bij een uitgebreide maaltijd horen toch echt wel drie tot vijf verschillende groenteschotels op tafel te staan.

Groenten kun je op verschillende manieren tot een curry verwerken. Allereerst is er de natte methode, waarbij groenten eerst een beetje gebakken worden, en vervolgens te koken worden gezet met wat water erbij. Dan is er de droge methode, groenten worden eerst heftig gebakken, en dan moet de schotel nog een tijdje doorbakken. Verder kun je groenten vullen, of tegelijk met een dal mee koken.


Pompoen/Kumara currysoep. Een makkelijke, natte curry.
Vangi Rassa. Auberginecurry, met ook al meteen de dal erin. Vrij pittig.
Phool Gobi Ki Bhaji. Bloemkool met ui en tomaat. Mild.
Aloe Palak Masala. Aardappel / spinazieschotel. Zeer mild.
Koolcurry. Een zeer snelle en simpele curry. Zeer mild.
Broccoli Jalfrasie. Mild zure broccolicurry.
Navarattan Curry. Weer zo’n snelle curry. Niet zo heet.
Aloe Gobi. Curry van bloemkool en aardappel. Pittig.
Palak Bharta. Een spinazie bijzetgerechtje met mosterd. Zeer simpel.
Goan Curry. Een scherpe curry van gemengde groenten, met nootjes. Pas op, het is heet.
Sambar. Een curry en een dal in één. Pittig.
Gobi Pakora. Gefrituurde bloemkoolroosjes.


Pompoen/Kumara currysoep

Een makkelijke, natte variant van de curry.
6 personen

  • 750 g gepelde pompoen
  • 550 g gepelde kumara
  • 6 k groentebouillon
  • 1 el garam masala
  • 2 tl kerriepoeder
  • 1 el gedroogde basilicum
  • 1 tl kurkuma
  • 1 el gemalen koriander
  • yoghurt, peterselie en koriander ter garnering

Snij de pompoen en de kumara tot grote (2 cm) dobbelsteentjes en leg ze in een pan, samen met de andere ingrediënten. Doe de deksel op de pan, breng de hele zaak aan de kook en laat dit 25-30 minuten doorkoken.

Stamp de gekookte soep daarna met een aardappelstamper en garneer het gerecht volgens je stemming van dat moment.


Vangi Rassa

Auberginecurry, met ook al meteen de dal erin. Vrij pittig.
3 personen

  • 1 aubergine
  • 1 grote rode ui
  • 1 k erwten of rode linzen
  • olie
  • ½ k water
  • korianderzaden
  • mosterdzaad
  • komijnzaden
  • asafoetida
  • pinda’s, gehakt
  • 3-4 groene pepertjes
  • gesneden knoflook
  • gember
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl chilipoeder of 1 pili
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl garam masala
  • 2 el suikerstroop of honing
  • zout

Versnipper de ui en de knoflook, snij de aubergine in blokjes van 2 cm. Verhit de olie in een open pan, doe de koriander-, komijn- en mosterdzaadjes samen met de asafoetida erin.

Als de mosterdzaadjes beginnen te springen, doe je de pinda’s, uien, groene pepers, knoflook en gember erbij. Dit laat je doorbakken totdat het mengsel roze is geworden.

Doe de kurkuma, pili, ketoembar, garam masala en stroop erbij, roer dit er even doorheen, en gooi de aubergine in de pan, terwijl je ze op een laag pitje zet. Meng de inhoud van de pan goed, en voeg het water toe. Roer de rode linzen of erwten door het mengsel. Doe daarna een deksel op de pan.

Laat de pan en z/haar inhoud 30 minuten pruttelen tot de aubergine gaar is.

Garneer het gerecht met de korianderblaadjes.


Phool Gobi Ki Bhaji

Bloemkool met ui en tomaat. Mild.
3 personen

  • Een bloemkool, ± 500 g
  • 2 tomaten
  • 1 ui
  • 4 cm gemberwortel
  • 5 el olie
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 tl djinten
  • 1 tl ketoembar
  • ½ tl kurkuma
  • 1 pili
  • ½ verse groene peper
  • 1 el citroensap
  • 1½ tl zout
  • ¼ tl garam masala

Breek de bloemkool in roosjes (± 4 cm). Snij de ui, de knoflook, de tomaten, de groene peper en de gemberwortel fijn. Prak de gesneden ui, de gember en 4 el water tot een soort pasta. Vrees niet als dit niet lukt, want niet iedereen heeft een keukenmachine.

Verhit de olie in een grote pan boven een middelhoge vlam. Wanneer de olie heet is, doe je de stukjes knoflook in de pan en bak je ze tot ze een beetje bruin gaan zien. Dan gooi je de roosjes bloemkool erbij en roerbak je die in een minuut of twee tot ze enkele bruine vlekjes gaan vertonen, waarna je ze uit de pan schept en even apart zet.

Doe het ui-gember-mengsel in de (zelfde) pan en bak dit een minuutje heftig. Daarna doe je de djinten, ketoembar en de tomaat erbij. Bak het door tot het mengsel een beetje bruin ziet. Als het ondertussen gaat aanbakken, doe er dan voorzichtig een beetje water bij en temper de vlam. Voeg de kurkuma, pili, groene peper, citroensap en het zout toe, en meng dit door de bruine prut. Ziehier een echte currypasta!

Temper de vlam tot laag en voeg de bloemkoolroosjes weer toe, met het eventuele vocht dat er intussen uit is gedropen. Meng de paninhoud en voeg 3 el water toe. Breng het mengsel aan de kook en laat de boel nog even 10 minuten tot een kwartier klaarstomen, terwijl je af en toe even roert.

Voeg tenslotte de garam masala toe en klaar is Phool Gobi Ki Bhaji.


Aloe Palak Masala

Aardappel / spinazieschotel. Zeer mild.
3 personen

  • ½ kg aardappeltjes
  • 250 g verse spinazie
  • 1 ui
  • 1 tomaat
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el djinten
  • 1/2 el ketoembar
  • 1 tl kurkuma
  • 1 stukje gember à 2 cm
  • 1 tl zout
  • water
  • olie

Was de spinazie en snij har/em fijn. Snij de tomaten. Snij de ui, de gember en de knoflook fijn en meng ze samen met de djinten, ketoembar, kurkuma, het zout en een beetje water tot een currypasta.

Snij de aardappels in blokjes van een centimeter of twee. Smoor de patatten in een beetje olie in een hele hoge pan (de spinazie is immers nog niet geslonken!) tot ze na tien minuten bruin beginnen te worden. Voeg de pasta en een beetje water toe en kook dit samen tien minuten lang op een middelhoog vuurtje.

Voeg dan de spinazie toe, en wacht even. Dan is het tijd om de tomaten toe te voegen en het deksel op de pan te leggen.

Label: Houd even vijf minuten je adem in en kijk of de spinazie al is ingestort. Zo ja, haal dan het deksel van de pan, en laat het nog vijf minuten droger koken, terwijl je af en toe het roerhoutje door de pan haalt. Zo nee, wacht dan even en ga naar label.

Serveer de Aloe Palak Masala.


Koolcurry

Een zeer snelle en simpele curry. Zeer mild.
3 personen

  • ½ witte kool
  • 1 k gemengde groenten (neem in godsnaam wat roods!)
  • 1 groene peper
  • 1 tl urad dal
  • 1 tl mosterdzaad
  • 1 tl djinten
  • 1 s kurkuma
  • 1 el olie
  • zout
  • water

Verhit de olie, met de mosterdzaden, urad dal, djinten en het pepertje. Als de mosterdzaden beginnen te knappen, doe je de groenten en de kool erbij, samen met wat zout en kurkuma.

Bak het mengsel even op een hoog vuur, voeg wat water toe en kook het daarna 20 minuten op een laag pitje.


Broccoli Jalfrasie

Mild zure broccolicurry
3 personen

  • 750 gram broccoli
  • 2 grote tomaten
  • 1 ui
  • 2 groene paprika’s
  • 4 el ghi of olie
  • 1 pili
  • ½ tl kurkuma
  • 1 stukje gember à 2 cm
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 el witte azijn
  • 2 el tomatenpuree
  • zout en peper

Snipper de ui en de knoflook, snij de paprika’s, tomaten, broccoli in hapklare brokjes.

Fruit de ui en knoflook in de ghi in een pan. Voeg alle andere groenten toe en roerbak ze gedurende 5 minuten op een matig vuur.

Kruimel de pili in de pan. Voeg dan de kurkuma, gember en de azijn toe en roer de tomatenpuree erdoorheen.

Laat dit zo nog 5 minuten doorpruttelen en maak het dan af met zout en/of peper naar smaak.


Navarattan Curry

Weer zo’n snelle curry. Niet zo heet.
3 personen

  • 1 groot aardappeltje (kruimige aardappels zorgen voor een lekker stevige curry)
  • 3 k gemengde groenten
  • 100 g diepvries- of ingemaakte erwten of rode linzen
  • 1 ui
  • 2 tomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el ghi
  • 2 el yoghurt
  • ½ k water
  • ½ tl gemalen kardemom
  • ½ tl ketoembar
  • 1 stukje gember à 1 cm
  • 1 pili
  • ½ tl kurkuma
  • ¼ k rozijnen
  • 12 amandelen
  • ½ k room

Snij de gemengde groenten (bijvoorbeeld, broccoli, paprika, wortels, bloemkool, sperziebonen, etc.) en aardappels in stukjes, en kook ze tot ze gaar zijn (meestal tussen de 10 en 20 minuten). Giet ze af en zet ze weg. Vergeet ze echter niet, want binnen twee dagen heb je de schimmel in de pan staan.

Hak de ui, gember en knoflook fijn.

Verhit de ghi en fruit de ui en knoflook. Als de stukjes ui goudbruin zijn, gooi je de tomaat, de yoghurt, de kardemom, ketoembar, gember en kurkuma erbij. Dan verkruimel je de pili boven de pan en laat je de het smaakjesmengsel 5 minuten pruttelen.

Voeg de gemengde groenten toe en pruttel nog vijf minuten door, waarna je water en de erwten toevoegt. Laat dit zo nog 10 minuten koken in een gesloten pan.

Voeg de room toe, warm nog even op (niet meer koken!), en garneer het gerecht met de rozijnen en amandelen.


Aloe Gobi

Curry van bloemkool en aardappel. Pittig.
3 personen

  • 1 kleine bloemkool
  • 3 aardappels
  • 3 tomaten
  • ¼ k olie (hier mag op bezuinigd worden!)
  • 1 tl djinten
  • 1 stukje gember van ± 2 cm
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 tl kurkuma
  • 2 pili pili
  • 1 tl garam masala
  • 2 tl ketoembar

Snij de bloemkool in roosjes en kubeer de aardappels.

Verpletter de gember en de knoflook.

Verhit de olie en fruit de djinten een minuutje, voordat je de knoflook en de gember toevoegt. Roer, gooi de aardappels erin, roer, en gooi de kurkuma erbij, roer, en voeg de tomaat toe, en dan mag je even een minuutje pauze nemen.

Voeg de bloemkool toe en roerbak het ontstane mengsel een minuut op een hoog vuur, waarna de vlam weer laag mag, en de curry nog een kwartier mag doorpruttelen. Als de boel een beetje droog wordt, mag je gerust wat water toevoegen.

De curry moet een beetje vochtig zijn, maar als het een soep is, heb je toch wat verkeerd gedaan.


Palak Bharta

Een spinazie bijzetgerechtje met mosterd. Zeer simpel.
3 personen

  • 500 gram verse spinazie of 1 potje geconserveerde spinazie
  • 1 ui
  • 2 el mosterd (of meer als de mosterd slap is)
  • 2 tl olie
  • eventueel 1 tl sambal
  • 1 s zout

Als je verse spinazie gebruikt, was deze dan en snij ze zo fijn mogelijk. Doe ze in een pan met een klein laagje (½ cm) water wat zout en wat olie. Breng het water aan de kook en kook de spinazie gedurende 10 minuten onder voortdurend roeren gaar. Doe de spinazie in een zeef en laat haar uitlekken.

Snij ondertussen de ui en fruit haar in de olie. Als de ui transparant is geworden, doe je de spinazie erbij. Roer tenslotte de sambal en de mosterd er door. Wanneer de spinazie heet is geworden zo snel mogelijk opdienen, anders wordt de Palak Bharta te nat en koud bovendien.


Goan Curry

Een scherpe curry van gemengde groenten, met nootjes. Pas op, het is heet.
3 personen

Voor de pasta:

  • 1 ui
  • 100 g gemalen kokos
  • ½ el ketoembar
  • 1½ tl djinten
  • 3 kaneelstokjes
  • 3 kruidnagels
  • 3 peperkorrels
  • 5 teentjes knoflook
  • 10 verse rode pepers of 3 pili pili
  • 1 el koeskoes
  • 1 tl olie
  • water

Voor de curry:

  • 3 k gemengde groenten
  • 2 tomaten
  • 20 cashewnoten
  • ½ rietsuiker
  • 3 el ghi
  • ½ k water
  • zout

Snij de groenten in stukjes en stoom deze in een pannetje water. Leg daar ook de tomaten even (5 minuten) bij.

Verhit de olie en bak de pastaingrediënten 1½ minuut lang. Prak het dan tot een pasta. Haal de tomaten uit de groentepan, pel ze en prak ze tot een pulp.

Ondertussen bak je de pasta in een pan in de ghi. Als de tomaten geprakt en de groenten gestoomd zijn, voeg dan de groenten en de tomaten toe, samen met ½ k water. Laat dit nog 3 à 4 minuten stomen, en voeg dan de suiker en het zout toe.

Serveer het gerecht op een diep bord, met eerst een laag rijst, en daarover in het diepe gedeelte de curry, gedecoreerd met cashewnoten.


Sambar

Een gerecht dat eigenlijk een curry en een dal in één is: zowel groenten als peulvruchten zitten erin. Pittig, maar niet te pittig; handig voor mensen die niet zo goed tegen heet kunnen.
3 personen

  • 1 tomaat
  • ½ aubergine
  • 1 grote wortel
  • ¼ bloemkool
  • 1 ui
  • ½ k toer dal
  • 1 el tamarindepulp of 2 el citroensap en ½ el suiker
  • 6 k water
  • 1 el zout
  • 1 s bakpoeder
  • 3 el olie
  • 2 tl djinten
  • 2 tl ketoembar
  • 2 tl kurkuma
  • 2 el geraspte kokos
  • 2 tl mosterdzaad
  • 1 tl fenegriek
  • 2 pili pili

Breng het water en de helft van het zout in een grote pan aan de kook. Ondertussen heb je mooi even de kans om de toerlinzen met heet water te wassen. Als aan beide voorwaarden voldaan is, doe dan de toerlinzen met het bakpoeder in de pan, en breng de paninhoud opnieuw aan de kook. Laat het water eerst vijf minuten zonder deksel op de pan koken, en daarna nog 60 minuten met de deksel erop op een laag pitje.

Als je tamarinde gebruikt, haal dan het vruchtvlees uit de peul, en meng een eetlepel van de pulp met 2 eetlepels warm water.

Snij de bloemkool in kleine roosjes, de aubergine in blokjes, evenals de wortel, verpletter de tomaat en hak de ui.

Wanneer de dal gaar is, haal je de pan van het vuur en voeg je de tomaat en het tamarinde-watermengsel (of het citroensap en de suiker), en laat dit even een tijdje staan om de smaak te laten homogeniseren.

Bak ondertussen de stukjes ui in een grote koekenpan met twee eetlepels van de olie. Als de ui zacht is, doe je de rest van de groenten erbij, en bak je dit mengsel twee minuten lang. Dan de kurkuma, ketoembar, djinten, kokos en de rest van het zout toevoegen en nog vijf minuten doorbakken. Daarna de groenten bij de dal gooien en de pan omroeren en even laten doorpruttelen.

De koekenpan gebruik je dan weer om het mosterdzaad, de fenegriek en de pili pili te verhitten (alsof dat nodig is…) in de rest van de olie. Na een tijdje gooi je dit z‚‚r pittige goedje in de pan met de groenten en dal. Laat dit zonder te roeren 2 minuten doorkoken, en roer het dan snel om.

Laat de sambar nog 15 minuten doorkoken tot de groenten gaar zijn.


Gobi Pakora

Gefrituurde bloemkoolroosjes. Ook mogelijk met andere groenten!
3 personen

  • 1 bloemkool
  • 150 g besan (kikkererwtenmeel)
  • 1½ k water
  • 3 tl zout
  • 2 tl djinten
  • 1 el ketoembar
  • 1 s cayennepeper
  • 1 s asafoetida
  • 1 tl kurkuma
  • 2 tl garam masala
  • olie om in te frituren

Snij de bloemkool in kleine roosjes. Meng meel, zout en kruiden in een kom. Voeg water toe en maak een beslag.

Verhit de olie in een pan, groot genoeg om te frituren, tot juist die temperatuur dat de olie net niet rookt (dus verbrandt). Haal de roosjes bloemkool door het beslag en frituur ze in de olie. Wanneer ze gaar zijn geworden komen de stukjes vanzelf bovendrijven. Laat ze liggen in de olie tot ze goudbruin zijn.